top of page
Buscar
  • Foto del escritorukiyo experimental art

GENET Experimental film

Actualizado: 30 ago 2019

Curtmetratge en format d'experimentació audiovisual, dedicat a la vida i obra d'un dels dramaturgs més importants i controvertits del s.XX : Jean Genet. Una peça de videoart realitzada a partir de 3 accions performàtiques conceptuals, concebuda exclusivament pel Festival de Curtmetratges Inèdits dins l'10è Festival Pepe Sales de Girona al cinema Truffaut.




Fins a 150 artistes de les més diverses disciplines van oferir del 26 de gener al 7 de febrer activitats inspirades en la vida i obra de Jean Genet, l'autor de Les criades. Entre les activitats hi ha exposicions, cinema, pensament, instal·lacions, performances, música dansa i poesia. A més de diferents conferències, i un festival de curtmetratges que completen tota la programació.

La marginació, el mon de la presó, la delinqüència i els baixos fons va estimular l'escriptor a crear una reconeguda obra que ha marcat un dels exemples més apropiats per continuar la missió de defensar la cultura lliure de les tiranies de la indústria cultural i de les institucions.



Genet va viure des de ben petit el món de la delinqüència i es va moure també entre la marginació i la prostitució, unes vivències que va incorporar en els seus textos amb escenes carregades de sexualitat i marcades també per la seva condició d'homosexual. La seva obra va ser reconeguda i va despertar l'interès de figures com Jean-Paul Sartre. El festival ha homenatjat en anteriors edicions Miquel Bauçà, Pedro Casariego o Santa Teresa de Jesús.



Jean Genet és “un dels dramaturgs més representats del segle XX, gràcies a obres com ara Les criades, però també va ser poeta i novel·lista”.

De la biografia de Jean Genet (París, 1910-1986) es poden destacar nombrosos aspectes que alguns poden considerar incòmodes: fill de pare desconegut i lliurat per la seva mare a l'assistència pública, Genet va iniciar de ben petit una imparable carrera delictiva que el va fer freqüentar les presons, i va acumular tantes condemnes, sobretot per robatoris, actes violents i prostitució –“en realitat, l'homosexualitat va ser el seu gran delicte”–, que només el va lliurar d'una cadena perpètua la intercessió davant del president de la república de destacats intel·lectuals i artistes com ara Jean-Paul Sartre, Jean Cocteau i Pablo Picasso. “El perill amb Genet és que la seva biografia es mengi el gran valor que té la seva obra. Ell és pur, perquè a diferència d'altres intel·lectuals crítics, es va mantenir totalment al marge de la societat”, afirmen els directors del festival, que remarquen que, a pesar dels reconeixements institucionals tardans com ara el Gran Premi Nacional de les Lletres, Genet va voler ser enterrat fora de França, al cementiri de Larraix, al nord del Marroc. La seva influència ha arribat a creadors com ara Fassbinder, Bowie, Lindsay Kemp i Gaultier, i ara també els amics de Pepe Sales.






Aquesta obra està composta de tres accions performàtiques a partir de diferents conceptes claus de la vida i obra de Genet.

En aquest cas, Àlvaro Prats va ser l'encarregat de donar forma a aquestes accions mitjançant l'experimentació i la improvització in situ mentre s'estava enregistrant la peça.

Aquest artista, llicenciat en Filosofia i Antropologia Social, des de fa molt temps també ha estudiat i explorat diferents tècniques d'arts escèniques com més ara dansa, improvisació, teatre físic, pallasso, butoh,

El seu treball honest, profund, crític i provocador li permet extreure el màxim rendiment a qualsevol repte artístic que se li proposi, com en aquest cas la representació improvitzada simplement a partir d'una petita premisa. Li agrada prendre riscos, mesclar tècniques i la improvisació per a poder transmetre totes aquestes sensacions que es poden apreciar en l'audiovisual.




Va estar acompanyat per altres artistes, més versats en el món de la poesia, la ilustració i les arts escènique i la Psicologia. Gerard Vilardaga, Iris Hinojosa, Flora Rentfle i Jordi Planella, i Montserrat Mola varen participar activament en la realització d'algunes de les accions realitzades durant el rodatge. Gràcies a la participació i suport de tots aquests artistes, va ser possible l'enregistrament i l'estètica necessàris pel desenvolupament d'aquesta obra.




Pere de Prada com a director de fotografia i Carlus Camps a la càmara, varen ser els responsables de l'enregistrament en clau d'experimentació, buscant noves formes d'extreure els plans i les imatges clau, molt més enllà del que dicten les normes de l'estètica cinematogràfica. Transgredint els límits del que seria una imatge "bonica" o "ben filmada", i deixant de banda totes les regles sobre l'enquadrament, l'enfoc i l'estabilització, van conseguir trobar unes imatges estridents i alhora amb una força poètica adjunta amb el caràcter revolucionari i tant personal del personatge de Jean Genet.








L'encarregat de adjuntar totes aquestes imatges enregistrades i donar forma a aquet projecte és Joan Gol. Que a partir d'una idea, un concepte o més aviat, tres conceptes convertits en accions performàtiques, intenta extreure una petita part de l'essència revolucionària de Jean Genet.

A Partir del trencaclosques d'imatges obtingudes del rodatge, es va crear una seqüència del tot experimental, deixant de banda la típica estructura formal de inici, nus i desenllaç. A partir d'aquesta premisa aquest autor conferèix a la obra un caire anàrquic i però alhora pètic, dins el marc d'aquesta explosió rapidíssima d'imatges, desenfocs i desestabilitzaments de càmara. Una història recreada a partir de la llibertat de creació, al marge de tota regla del muntatge cinematogràfic i intentant mantenir aquest esperit de creació que inspirava la vida de Jean Genet.





I finalment al so, tenim la gran obra de Jordi Murillo, [J. Savagge] artista influenciat per

per les corrents industrials, anti-dadaístes i hermètiques, amb una llarga trajectòria com a productor, creador artístic d'accions, auto-edicions, fanzines i d'altres actes d'experimentació i improvisació.

Aquest artista amb llarg recorregut en el mòn de l'experimentació sonora, ens brinda una peça clau en el muntage d'aquesta obra amb el so antidadaista muntat a partir de frases, entrevistes i altres peces extretes de la vida de Jean Genet, mesclat amb el seu toc característic per a rendir homenatge a aquest gran artista.




FOTOGRAFIES PERE DE PRADA


Carlus Camps – càmera Pere de Prada - fotografia Àlvaro Prats - Jean Genet Montserrat Mola - mare Flora Rentfle, Jordi Planella, Gerard Vilardaga, Iris Hinojosa - actors Agnès Plantalech - càtering i attrezzo Pau Bosch - ajuda documentació


[ AMÈBIK ]

Joan Gol: Direcció i Edició audiovisual

Jordi Murillo: So


AMEBA ASSOCIACIÓ CULTURAL


21 visualizaciones0 comentarios

Entradas recientes

Ver todo
bottom of page